De Dwaes

dwaes button

 

 

Onze Dwaes is een vol maar toch gemakkelijk drinkbaar bier waar het hele jaar van genoten kan worden. De speciale bovengist geeft onze Dwaes heerlijke smaaktonen met een fris hoppig accent en een licht zoetje bij een alcoholpercentage van 7%.

Het grappige van onze Dwaes ten opzichte van onze andere drie bieren is dat je de Dwaes iedere periode van het jaar kunt drinken naast de andere drie bieren. Op een warme of hete dag is de Vlier uiteraard het frist maar later op de avond gaat een Dwaes er altijd in. En in de koude maanden wil je misschien tijdens het eten nog niet de zwaardere Vorst drinken. 

Wij hebben dit bier oorspronkelijk ‘Zot’ genoemd, omdat het te zot voor woorden is dat het zo’n mooi bier geworden is. Na ontelbare brouwsels - waarbij we (al dan niet bewust) steeds de receptuur veranderden  - zijn wij tot deze onverwachte smaak gekomen.  Dichter Marti Jansen heeft de naamswijziging schitterend verwoord in zijn Ode aan de Dwaes.

Wij gaan natuurlijk niet ons recept verklappen, maar ga er maar van uit dat er naast zuiver water gebruik wordt gemaakt van een mengsel van lichte en (half)donkere moutsoorten, aangevuld met fijne hopbellen, koriander en uiteraard ons speciale gist.

Voortsche Dwaes is verkrijgbaar in 33 cl buikflesjes met statiegeld en op tap bij vele horeca- en recreatiebedrijven in en om Voorthuizen.

Voortsche Dwaes wordt het lekkerst gedronken uit de koelkast (op circa 7-9 °C) uit het 'Voortsche' bierglas.

 

De Vlier

dwaes button

 

 

De Vlier wordt gebrouwen voor de warme maanden. Het is een fris bier dat je typisch drinkt vanaf de eerste warme zonnestralen in het voorjaar tot en met de nazomer.  Maar van ons mag je het ook alle seizoenen drinken zolang er nog voorraad is. Met zijn alcoholpercentage van 5% is het een heerlijke dorstlesser. Onze Vlier is vernoemd naar de vlierbloesem die het bier een heerlijke geur geeft. Het is licht troebel door het gebruik van tarwemout zoals dat bij ongefilterde Witbier en sommige Weizen voorkomt. 

De Vlier ontleent zijn smaak aan de gistculturen die speciaal voor De Vlier geselecteerd zijn. Door het toepassen van tarwe en speltmout, lichte gerstemout, aromahop, vlierbloesem en citrusschillen heeft de Vlier een zonnige plek veroverd in ons Voortsche assortiment.

Voortsche Vlier is verkrijgbaar in buikflesjes van 33 cl met statiegeld en op de tap bij vele horeca- en recreatiebedrijven in en om Voorthuizen.

Voortsche Vlier wordt het lekkerst gedronken uit de koelkast (op ongeveer 7 °C) in het 'Voortsche' bierglas.

Tip! Net zoals bij ieder bier met tarwe: half inschenken, flesje paar keer ronddraaien en dan de rest inschenken

De Bock

bock button

 

 

Onze Bock is een bokbier met een volle, moutige smaak. Het heeft heerlijke geurtonen door de speciale gebruikte bovengist.  Bock bevat 6,5 % alcohol.

Bock drink je als de zomer voorbij is en het bockbierseizoen aanbreekt.  Wij hanteren daarvoor de richtlijn van de bierconsumentenvereniing PINT oftewel 21 september.

Wij hebben ons gehouden aan de bokbierstijl maar er wel onze eigen 'touch' aan toegevoegd.  De Bock bevat midden-donkere gerstemouten, typische hopsoorten die in bockbier gebruikt worden, donkere suiker en een bijzondere bovengist die de moutige geur versterkt en er een verrassende toon aan toevoegt.  Conform de bockstijl zijn geen kruiden toegevoegd. 

Voortsche Bock is verkrijgbaar in 33 cl buikflesjes met statiegeld en op de tap bij vele horeca- en recreatiebedrijven in en om Voorthuizen.

Voortsche Bock wordt het lekkerst gedronken uit het 'Voortsche' bierglas op een temperatuur tussen de 7 en 9 °C.

 

De Vorst

vorst button

 

 

De Vorst wordt gebrouwen voor de koudere maanden. Het is een hooggistend vol, donker en lichtzoet bier dat u zeker zal opwarmen met zijn alcoholpercentage van 8,8%.

De Vorst is ons stevig winterbier, maar het hoeft niet te vriezen dat het kraakt om dit vorstelijke gerstenat tot u te nemen.

Door het toepassen van (half)donkere moutsoorten, uitgekiende hopsoorten, kruiden, gekaramelliseerde suikers en uiteraard onze speciale gist heeft de Vorst zijn eigen plek in ons Voortsche assortiment gekregen.

Voortsche Vorst is verkrijgbaar in 33 cl buikflesjes met statiegeld en op de tap bij vele horeca- en recreatiebedrijven in en om Voorthuizen.

Voortsche Vorst wordt het lekkerst gedronken uit het 'Voortsche' bierglas op een temperatuur tussen de 8 en 10°C.

De Vorst viel erg in de smaak bij de Bierproeverij Barneveldse krant

De Red-IPA

dwaes button

 

 

Onze Red-IPA wordt gebrouwen voor de echte genieter en is niet seizoensgebonden. Het is zeker geen gewone IPA: vijf amerikaanse hopsoorten zorgen voor een fantastische geur en aromatische bitterheid, citrusschillen voor de frisheid en speciale mouten voor de karamel-rode kleur.

Met aromatische bitterheid bedoelen wij dat onze Red-IPA wel de fijne eigenschappen van een IPA heeft maar niet de (soms extreme) bitterheid.  Als brouwers kiezen wij voor een mildere variant.  Bitterheid wordt uitgedrukt in het getal EBU. Onze Red-IPA heeft een  EBU van 40 terwijl er veel IPA-s zijn tussen 80 en 100 EBU.  De heerlijke geur bereiken wij door zogenaamde dry-hopping toe te passen. Daarbij krijgt de Red IPA wel de heerlijke hop-geuren terwijl de bitterheid nauwelijks toeneemt.  De gist heeft relatief minder invloed op de beleving van de Red-IPA.  Red-IPA bevat 6,5 % alcohol.

Red-IPA is verkrijgbaar in 33 cl buikflesjes met statiegeld en op de tap bij vele horeca- en recreatiebedrijven in en om Voorthuizen.

Red-IPA wordt het lekkerst gedronken uit het 'Voortsche' bierglas op een temperatuur tussen de 5 en  7 °C.

De Tripel

tripel button

 

 

Onze Tripel is een stevig, complex en tegelijkertijd fris bier. Tripel wordt het hele jaar gedronken. Blond van kleur door de flinke hoeveelheid lichte gerstemouten en tarwevlokken en fris van smaak door gebruik van citrusschillen en koriander. Hoppig door de mooie mix van Engelse en Amerikaanse hopsoorten en complex van smaak door de speciale bovengist

Onze Tripel bevat 9 % alcohol. En daarmee hoort hij bij de zwaardere tripels. In het rijtje enkel-dubbel-triple zijn er ook tripels die beginnen bij 7,5 % maar wij vonden het lekkerder om een zware tripel te maken waarbij het evenwicht van stevigheid en frisheid het best tot zijn recht komt.

Voortsche Tripel is verkrijgbaar in 33 cl buikflesjes met statiegeld (en later eventueel op tap) bij vele horeca- en recreatiebedrijven in en om Voorthuizen.

Tripel wordt het lekkerst gedronken uit het 'Voortsche' bierglas en ondanks zijn hoge alcoholpercentage toch vrij fris op een temperatuur tussen de 6 en 8 °C.

 

 

De Dubbel

dubbel

 

 

Voortsche Dubbel is een zacht lichtzoet donkerbruin bier. Rond van smaak en klein bittertje en zeer aangenaam geurend met een vleugje banaan.

Dubbel heeft een alcoholpercentage van 7%.

De Dubbel is een resultaat van de diverse workshops die we hebben gedaan. Door steeds weer de ingredienten iets aan te passen en verschillende maisch-schema's zijn we tot dit mooie bier gekomen.

Door het toepassen van zowel gekarameliseerde en gebrande moutsoorten, bijpassende hopsoorten en uiteraard een speciale gist heeft de Dubbel zijn eigen plek in ons Voortsche assortiment gekregen.

Voortsche Dubbel is verkrijgbaar in 33 cl buikflesjes met statiegeld en soms op tap bij vele horeca- en recreatiebedrijven in en om Voorthuizen.

Voortsche Dubbel wordt het lekkerst gedronken uit het 'Voortsche' bierglas op een temperatuur tussen de 8 en 10°C.