Voorthuizen krijgt bierbrouwlokaal

Barneveldse Krant - Edward Doelman

Barneveldse Krant - Edward Doelman 6-2-2018

VOORTHUIZEN De Voortsche Bieren timmert verder aan de weg. De lokale bierbrouwerij uit Voorthuizen opent begin maart een 'brouwlokaal', een eigen locatie waar de passie voor bier en het brouwen ervan gedeeld kan worden met belangstellenden. Het brouwlokaal wordt gesitueerd op de Beatrijs-Hoeve aan de Zeumerseweg 5a. ,,We zijn hier heel blij mee", zeggen Edwin Donkervoort en Gert Faber.

Edward Doelman

Zij zijn twee van de vijf 'brouwvrienden', zoals de eigenaren van De Voortsche Bieren hun gezelschap omschrijven. Jan Middelkamp, Raymond Jacobs en Johan Bakker zijn de andere drie mannen. Het vijftal bracht drie jaar geleden het eerste Voorthuizense bier op de markt. Anderhalf jaar geleden sprak De Voortsche Bieren ook de ambitie uit om een lokaal proeflokaal te openen.

BROUWEN Dat wordt uiteindelijk een 'brouwlokaal', zo leggen Donkervoort en Faber uit. ,,Onze passie ligt bij het brouwen, dat stellen we hiermee ook centraal. In ons brouwlokaal gaan we het verhaal van het bierbrouwen vertellen en laten zien. Brouwketels, filters; het hele brouwproces laten we zien." Zo kunnen mensen zich aanmelden voor workshops, waarbij deelnemers hun eigen bier ontwikkelen. De workshops worden gegeven in groepen van 8 tot 20 personen. ,,Het bier dat tijdens zulke sessies gebrouwen wordt, heeft dan een paar weken nodig om te gisten en om afgebotteld te worden. Drie of vier weken na zo'n workshop wordt het eigen gemaakte bier dan bij de deelnemers thuis afgeleverd."

Het brouwlokaal wordt gesitueerd op de Beatrijs-Hoeve aan de Zeumerseweg. Daar is onder meer al een theehuis met tuin gevestigd. ,,Tijdens de reguliere openingstijden van de Beatrijs-Hoeve is het straks ook mogelijk om onze biertjes te proeven. Dat is in handen van Beatrijs, wij richten ons echt op de organisatie van de gezamenlijke brouwsessies." De ruimte die De Voortsche Bieren gaat gebruiken, wordt de komende maanden helemaal ingericht. Het vijftal mikt op zaterdag 3 maart als openingsdatum van het brouwlokaal, dat circa 50 vierkante meter groot zal zijn.

VIJFDE SPECIAALBIER Verder brengen de brouwvrienden begin volgende maand ook hun vijfde speciaalbier op de markt. Dit is de 'Red IPA'. ,,De Red IPA is geen gewone IPA. Vijf Amerikaanse hopsoorten zorgen voor een aromatische bitterheid, citrusschillen voor de frisheid. Daarnaast zorgen speciale moutsoorten voor een caramelrode kleur." Los van de kleur heeft de Red IPA, dat een alcoholpercentage van 6,5 procent bevat, volgens de brouwers 'een volle, ronde smaak'. ,,IPA's staan bekend om hun wat hoekige, bittere smaak, maar dankzij speciale moutsoorten wordt de bittere smaak van ons bier wat verzacht." 

Volgende maand gaat de eerste 2.000 liter van de Red IPA in de lokale en regionale verkoop. Dit komt neer op 6.000 flesjes. Donkervoort en Faber kijken dus uit naar de komende tijd. ,,Een nieuw biertje dat je het hele jaar door kunt drinken en een eigen brouwlokaal; wij zijn ontzettend blij met de stappen die we weer gaan zetten."